ویکی پدیا

روش‌های چاپ فوری‌

چاپ دیجیتال غالبا به عنوان چاپ فوری شناخته شده که می‎تواند کارهای چاپی را در سریع‌ترین زمان ممکن به اتمام برساند. در اینجا به توضیح مختصری در مورد یکی از روش‌ها‎ی چاپ دیجیتـال که به عنـوان چـاپ‌ فـوری شناختـه شـده می‌پردازیـم. ایـن روش کـه الکتروفتوگـرافی یـا زیـروگـــرافی (Xerography) نـام دارد و در سـال 1938 توسـط چستر اف کارلسون (Chester f Carlson) اختراع شد، یک شیوه فتوکپی خشک می‌باشد که از هیچ مایع شیمیایی در آن استفاده نمی‎شود. این روش چاپ را می‌توان یکی از خاص ترین فرایندهای چاپ دیجیتال دانست.

روش چاپ دیجیتال الکتروفتوگرافی:

از دو نوع جامد پودری (تونر) یا مرکب مایع (شیوه دیجیتال مرکبی) در این روش استفاده می‎شود:

روش تونری:

این شیوه چاپ که کمی پیچیده می‌باشد از طریق باردار کردن درام چرخانی توسط شعاع نور لیزر، تشکیل تصویر توسط مرکب‌های پودری (تونر) که قابلیت باردار شدن دارند و ذوب شدن این تونرها و تبدیلشان از حالت پودری و جامد به حالت مایع غلیظ روی سطح کاغذ، انجام می‎شود.

سیستم‌های تونری می‎توانند با سرعتی بالا، تصاویری را که از ذوب شدن پودر رنگ روی کاغذ شکل می‎گیرند ایجاد کنند.

این شیوه چاپ به اندازه روش دیگر دیجیتال (جوهرافشان) دیجیتالی نشده و برخی از کارشناسان حوزه چاپ معتقد هستند که روش تونری را نمی توان به عنوان یک چاپ دیجیتال در نظر گرفت. زیرا در آن واسطه‌های آنالوگ متعددی بین سطوح چاپی و مخزن رنگ وجود دارد؛ اما به دلیل سرعت بالای چاپ، در امور صنعتی به کار رفته و در ردیف کارآمدترین سیستم‌های چاپ دیجیتال مخصوصا در ابعاد متوسط به حساب می‌آید.

 

 

روش دیجیتال مرکبی:

این روش به جای تونر از مرکب‌های رنگی مایع در فرایند اصلی خود بهره برده، که برای کارهای پرتیراژ بسیار مناسب می‎باشد.

خروجی دستگاه‌ چاپ الکتروفتوگرافی از کیفیت بالایی برخوردار است اما به دلیل پیچیدگی، از گستردگی سیستم‌های تونری برخوردار نیست.

از مزایای منحصر به فرد این شیوه چاپ می‎توان به امکان استفاده از رنگ‌های اسپات (Spot) به صورت کانال‌های رنگی مجزا و یا چاپ ۶ رنگ HI-FI اشاره نمود. این تکنولوژی ابتدا در انحصار کمپانی Indigo قرار داشت. اندکی بعد تلاش زیادی برای گسترش آن صورت گرفت اما به دلیل محدودیت‌هایی نظیر قیمت بالای آن و همچنین ابعاد کار چاپی، توسعه چندانی نداشته است. دستگاه‌ چاپ الکتروفتوگرافی در ترکیب با یک اسکنر به عنوان دستگاه‌های کپی یا لیزری شناخته می‎شود.

 

 

فرآیند چاپ دیجیتال الکتروفتوگرافی:

فرآیند این نوع چاپ را می‎توان در شش مرحله بارگیری، تصویرنگاری، مرکب‌زنی، انتقال تونر، تثبیت تونر و پاکسازی درام، خلاصه کرد که در زیر به شرح مختصر هر یک از این مراحل می‎پردازیم:

  • مرحله اول ـ بارگیری: ابتدا باید یک بارالکتریسیته ساکن با قدرت حداقل 600 ولت بطور منظم بر روی غلتک توزیع شود.
  • مرحله دوم ـ تصویر‌نگاری: در چاپ الکتروفتوگرافی توسط شارژ کردن یک سطح‌ ها‎دی نور و یک نور کنترل شده تصویر، نگارش می‌شود. به این صورت که برگه‌ای که باید کپی شود توسط یک منبع نوری درخشان نوردهی شده و از روی صفحه تخت عدسی عبور می‎کند و یا عدسی و منبع به شکل متحرک، سطح برگه‌ای که در جای خود ثابت است را می‎پویند. سرعت حرکت کاغذ یا لنز با حرکت سطح غلتک همگام است. تصویر چاپی به شکل نوری که از دو طریق اشعه لیزر و دیودهای نوری تأمین می‎گردد بر روی سطح ‌ها‎دی نور تابیده می‎شود.
  •  مرحله سوم ـ مرکب‌زنی: در سیستم‌ها‎ی الکتروفتوگرافی مرکب‌ها‎ی مخصوصی به صورت تونرهای پودری یا مایع استفاده می‎شود. ذرات تونر به بار الکتریکی حساس می‎باشند و بر روی سطح غلتک توزیع شده و در قسمت‌هایی از غلتک که نوردهی در آن صورت نگرفته و دارای بارالکتریکی هستند، قرار می‎گیرند. می‌توان مرحله مرکب‌رسانی را از مهم‎ترین و دقیق‎ترین قسمت‌ها‎ی چاپ الکتروفتوگرافی به شمار آورد. مرکب‌رسانی به این صورت است که پودر تونر نرم با سایزهای حدود 8 میکرومتر بدون اینکه با درام‌ها‎ی ‌ها‎دی نور تماس داشته باشد، روی آن قرار می‎گیرد.
  • مرحله چهارم ـ انتقال تونر: در این مرحله برگه سفید از بین غلتک و کرونا عبور می‎کند در حالی که بار تونر، قطب مخالف است که به دنبال آن تصویر رویِ تونر توسط فشار و کشش الکتریکی به کاغذ انتقال می‎یابد. ممکن است تونر به طور مستقیم به کاغذ منتقل شود اما در برخی موارد ابتدا به یک محل میانی منتقل می‎شود. سپس بارالکتریکی کاغذ توسط یک کرونای دیگر خنثی می‎شود. این عمل معمولاً بلافاصله پس از گذشتن از کرونای اول صورت می‎گیرد تا کاغذ به تدریج و نه یکباره خنثی شود. در نهایت کاغذ از یک سمت از روی غلتک بلند می‎شود.
  • مرحله پنجم ـ تثبیت تونر: در این مرحله تصویر تونری بر روی کاغذ تثبیت می‎شود. برای این کار کاغذ به وسیله فشار و حرارت و یا توسط فرایند تابشی پخته می‎شود. بعد از آن یک واحد تثبیت کننده تونر را روی کاغذ تثبیت می‎کند. به این صورت که تونر گرم و ذوب شده و با فشار روی سطح کاغذ تثبیت می‎گردد.
  • مرحله ششم ـ پاک‌سازی: پس از عمل چاپ، سطح درام هنوز شارژ بوده و همچنین مقداری تونر نیز روی سطح آن باقی مانده‌است. بنابراین برای آماده کردن درام برای عمل چاپ بعدی، باید سطح آن از لحاظ فیزیکی و الکتریکی پاک‌سازی شود که پس از آن با تابش نور از تونرهای باردار نیز خالی شده و توسط یک فرچه گردان یا یک تیغه پاکسازی میگردد تا ذرات تونری که از مرحله قبل روی آن باقی‌مانده‎اند، جمع‎آوری شوند. پاک سازی فیزیکی به منظور عاری نمودن سطح درام از تونرهای اضافی انجام می‎شود که به وسیله برس یا وکیوم صورت ‎میگیرد. پس از خنثی سازی سطح درام، پرینتر آماده چاپ فوری بعدی می‌‎باشد.